garnek

Jakie garnki do płyty indukcyjnej wybrać?

Posiadanie płyty indukcyjnej w domu lub mieszkaniu stało się jednym z najbardziej popularnych rozwiązań w nowoczesnych kuchniach. Urządzenia te są nie tylko bardzo ekonomiczne, ale też komfortowe w codziennym użytkowaniu. Wiele osób decydujących się na montaż płyty zastanawia się, czy konieczne jest używanie na niej specjalnych naczyń, a jeśli tak, to jakie garnki do kuchenki indukcyjnej będą najlepsze?

Garnki do płyty indukcyjnej – na co zwrócić uwagę?

Jeśli zastanawiasz się, jakie garnki do kuchenki indukcyjnej wybrać, aby służyły bezawaryjnie przez długi czas, oraz czym się kierować przy zakupie, poniżej znajdziesz szereg wskazówek, które ułatwią Ci podjęcie decyzji. Garnki na indukcję charakteryzują się specjalnym dnem zawierającym tworzywo ferromagnetyczne, które powoduje, że płyta indukcyjna wykrywa ułożenie na niej garnka i tym samym jest w stanie działać. To właśnie jeden z pierwszych powodów, który tak naprawdę zmusza nas do zakupu odpowiednich garnków. Ponadto solidne dno wpływa na jakość oraz trwałość naczyń. W celu zmniejszenia prawdopodobieństwa, że garnek nie zostanie wykryty przez płytę, warto postawić na takie o jak najbardziej płaskim dnie. Podczas zakupów pierwszym elementem, na jaki należy zwrócić uwagę, jest oznaczenie przedstawiające zwojnicę. Oznacza ono, że dany model jest przeznaczony do kuchni indukcyjnej oraz posiada dno ferromagnetyczne.

Jakie garnki do indukcji – materiał wykonania

Garnki do płyty indukcyjnej najczęściej produkowane są ze stali nierdzewnej. Umożliwiają one sporą oszczędność energii, a jednocześnie są bardzo odporne na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania. Co ważne, wybór ich rozmiarów oraz kształtów jest spory, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Garnki na indukcję ze stali nierdzewnej często mają dodatkowo wielowarstwowe dno, które skutecznie zapobiega utracie ciepła.

Świetnym wyborem będą także garnki do płyty indukcyjnej wykonane z aluminium. Dobrze przewodzą ciepło, są jednak mniej odporne na uszkodzenia niż te wykonane ze stali nierdzewnej. Podczas zakupu warto zwrócić uwagę, aby miały wewnątrz dodatkową powłokę, której najważniejszą funkcją jest zabezpieczenie przygotowywanych potraw przed bezpośrednim kontaktem z aluminium.

Dużą popularnością, przede wszystkim z uwagi na swój ciekawy wygląd, cieszą się także garnki emaliowane. Tę grupę naczyń należy podzielić na dwa rodzaje, przy czym pierwsze wykonane są w całości z ceramiki, drugie natomiast posiadają jedynie ceramiczną powłokę. Zaletą jednych i drugich jest brak wchodzenia w reakcję z przygotowywanymi potrawami, nie zmieniają one także smaku jedzenia. Są bezpieczne w użytkowaniu i nie wydzielają szkodliwych substancji pod wpływem wysokiej temperatury.

Jakie garnki do płyty indukcyjnej wybrać?

Kupując garnki do płyty indukcyjnej, warto zwrócić uwagę także na dodatkowe elementy, które wpływają na komfort podczas ich codziennego użytkowania. Dno dobrej jakości naczyń powinno być grube i składać się z co najmniej trzech warstw. Dobrze rozprowadza wtedy ciepło, zmniejsza też podatność garnka na jakiekolwiek uszkodzenia. Warto pamiętać, że średnica naczynia powinna być idealnie dopasowana do pola grzewczego, co ma szczególne znaczenie w przypadku posiadania kuchenki bez funkcji wykrywania garnków i łączenia pól grzewczych.

Warto też zwrócić uwagę na jakość i sposób wykonania uchwytów oraz pokrywki. Te pierwsze powinny być wykonane z tworzywa, które nie będzie się nagrzewać. Dobrym rozwiązaniem jest wybór garnków z odpinanymi uchwytami, dzięki czemu można je bez problemu umieścić np. w lodówce czy w piekarniku. W przypadku pokrywek warto zdecydować się na te wykonane z materiałów odpornych na działanie wysokich temperatur. W tym przypadku uchwyty także nie powinny się nagrzewać, dobrze też, jeśli pokrywka posiada specjalny otwór do odprowadzania pary podczas gotowania. Wybierając wysokiej jakości garnki na indukcję zyskuje się pewność, że gotowanie będzie przyjemne i komfortowe, a garnki posłużą przez wiele lat.