Młynek do kawy – jaki wybrać?

Młynek to niezbędne akcesorium każdego miłośnika aromatycznej kawy. Świeżo zmielone ziarna mają zupełnie inny smak niż gotowe ze sklepu. A do tego mamy pewność, że w środku nie będzie szkodliwych dodatków czy polepszaczy smaku. Niewiele jednak osób wie, że sposób zmielenia również ma wpływ na ostateczny smak naparu. Dlatego, jeśli chcesz cieszyć się aromatyczną kawą każdego ranka, musisz zadbać o odpowiedni młynek do kawy. Jaki wybrać?

Jakie młynki do kawy są lepsze – ręczne czy elektryczne?

Jednym z największych dylematów, z jakim muszą zmierzyć się miłośnicy świeżo mielonej kawy, jest wybór pomiędzy ręcznymi a elektrycznymi młynkami do kawy. Jaki wybrać? Przed podjęciem decyzji warto przyjrzeć się nieco bliżej obu urządzeniom. Młynki ręczne to rozwiązanie dla tradycjonalistów. Takim sposobem mieliły kawę babcie, a nawet prababcie. Urządzenia tego typu napędza się za pomocą korbki – potrzebna jest praca własnych mięśni. Sprawdzą się, jeśli planujesz przyrządzić kawę dla jednej lub dwóch osób, jednak zmielenie ziaren dla dużej liczby gości mogłoby być nieco uciążliwe.

Ręczne młynki mielą kawę dość grubo, dlatego nie sprawdzą się w przypadku wszystkich metod parzenia. Doskonałą opcją będą, jeśli używasz kawiarki lub zaparzacza tłokowego. W przypadku ekspresu kolbowego nie będą dobrym rozwiązaniem, ponieważ taka metoda parzenia wymaga drobnego i równomiernego przemiału. Wróćmy jeszcze do zalet młynków ręcznych. Otóż plusami takiego rozwiązania – oprócz wymienionych wcześniej – są: niższa cena, cicha praca, bezawaryjność oraz stylowy wygląd przypominający urządzenia z dawnych lat.

A co z młynkami elektrycznymi? Ich największą zaletą jest to, że mielą ziarna bez użycia naszej siły. Wystarczy podłączyć urządzenie do prądu i wcisnąć guzik. Dlatego doskonale sprawdzą się, jeżeli zamierzasz parzyć kawę jednocześnie dla wielu osób. Zaletą młynków elektrycznych jest również to, że większość z nich pozwala na dostosowanie grubości ziaren. Dzięki temu można je wykorzystywać niezależnie od tego, jaką metodą parzymy kawę. Do wad można zaliczyć głośną pracę, awaryjność, zużycie energii elektrycznej.

Jak widać, oba rodzaje młynków mają swoje wady i zalety. Dlatego nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jakie młynki do kawy będą lepsze. Warto kierować się własnymi potrzebami i preferencjami. Urządzenia zarówno ręczne, jak i elektryczne znaleźć możesz w ofercie sklepu internetowego https://swiezopalona.pl/kategoria/37/mlynki.

Młynki żarnowe i ostrzowe – czy wybór będzie miał wpływ na smak kawy?

Dostępne na rynku urządzenia możemy podzielić również na żarnowe i ostrzowe młynki do kawy. Jaki kupić? Tutaj sprawa wygląda nieco jaśniej niż w przypadku wyboru pomiędzy elektrycznymi i ręcznymi urządzeniami. Eksperci są bowiem co do tego zgodni i stanowczo odradzają korzystanie z młynków ostrzowych.

A to dlatego, że ten typ urządzeń przecina ziarna, przerywa naturalną budowę ich komórek, przez co drobiny, przez które przepływa woda, nie mają regularnych kształtów. To wszystko z kolei przekłada się na smak kawy – będzie ona „wodnista” i pozbawiona smaku. Dlatego bariści radzą: młynkom ostrzowym mówimy stanowcze nie.

Zupełnie inaczej działają urządzenia żarnowe. Ich działanie przypomina nieco moździerz. Oznacza to, że ziarna nie są przecinane, a miażdżone, co daje zdecydowanie lepszy efekt. Podczas mielenia wytwarza się niewielka ilość pyłu, a ziarna nie są podgrzewane, przez co zatrzymują w sobie cały swój aromat.  Żarnowe młynki do kawy charakteryzują nieco wyższą cenę niż ostrzowe, jednak różnica, jaką wyczuwa się w smaku kawy, zdecydowanie jest tego warta.

Młynek do kawy – na jakie parametry zwrócić uwagę?

Najważniejszą kwestią jest materiał, z jakiego wykonane zostały żarna. Obecnie na rynku dostępne są m.in. młynki stalowe oraz ceramiczne. Podstawową różnicą będzie trwałość. Żarna stalowe są trwalsze i bardziej odporne na uszkodzenia. Jeśli w ziarnach kawy zawieruszy się kamyk lub gałązka, to młynek ceramiczny może zostać uszkodzony. Kolejną różnicą jest precyzja mielenia kawy. Żarna stalowe są ostrzejsze, dlatego podczas mielenia wytwarza się mniej pyłu, co pozytywnie wpływa na smak.