Rodzaje stali nierdzewnej i ich zastosowanie

Stal nierdzewna słynie z bardzo dużej wytrzymałości, doskonałego przewodnictwa cieplnego oraz wysokiej odporności na różne uszkodzenia mechaniczne, takie jak na przykład wgniecenia czy zarysowania. Co ważne, zgodnie z nazwą nie ulega także procesowi korozji. Bardzo łatwo zachować ją w czystości, co gwarantuje higieniczną pracę przy wykorzystaniu przedmiotów i narzędzi z niej wykonanych. Zdecydowanie znajduje się ona w czołówce najlepszych materiałów, które są wykorzystywane do produkcji naczyń kuchennych oraz profesjonalnych sprzętów.

Stal nierdzewna

Stal nierdzewna nazywana jest także stalą kwasoodporną (skrót INOX). Oznacza to, że nie ulega korozji pod wpływem wielorakich czynników, na przykład kwasów organicznych, które są obecne w żywności – takich jak octowy, cytrynowy oraz mlekowy. Z tego powodu stal nierdzewna jest jednym z najbardziej pożądanych materiałów przeznaczonych do kontaktu z jedzeniem. Normy HACCP mają na celu zagwarantowanie maksymalnego bezpieczeństwa podczas jej kontaktu z żywnością. W zależności od rodzaju naczyń, urządzeń, narzędzi czy innych akcesoriów kuchennych do produkcji podstawowego wyposażenia gastronomicznego stosuje się różne odmiany stali nierdzewnej. Jeśli chcesz zaopatrzyć swój lokal lub kuchnię w akcesoria i urządzenia z tego surowca, powinieneś zastanowić się, który jego rodzaj będzie najlepszy dla Ciebie. W tym artykule omówimy jej najczęściej wykorzystywany typu.

Stal nierdzewna 1.4301 0H18N9 AISI 304

Stal nierdzewna 1.4301 należy do grupy austenitycznych stali niklowo-chromowych. W naturalnym środowisku charakteryzuje się dużą odpornością na rdzewienie. Jednak warto wiedzieć, że nie nadaje się do stosowania w miejscach, gdzie pojawia się wysokie stężenie chloru oraz zasolenie.

Stal 1.4301 0H18N9 – właściwości

Właściwości oraz analiza chemiczna stali 1.4301 są porównywalne z gatunkami stali 1.4541 oraz 1.4307. Materiał ten daje się łatwo spawać, ale niestety pozostaje podatny na korozję międzykrystaliczną. Dlatego też, gatunek ten nie powinien być stosowany w stężeniach soli oraz chloru, przykładowo w wodzie morskiej i w basenach. Natomiast dobra odporność na korozję zostaje zachowana w naturalnych środowiskach. Zaleca się stosowanie stali nierdzewnej 1.4301, jeśli wymagane są estetyka oraz dobre właściwości obróbcze materiału.

Stal ta  nadaje się także do masywnego formowania na zimno. Natomiast wraz ze wzrostem wymagań, które dotyczą obróbki plastycznej, zaleca się stosować materiały o znacznie wyższej zawartości niklu. Stal 1.4301 wzmacnia się podczas obróbki podobnie jak wszystkie austenity. Warto w jej przypadku wybrać dużą głębokość skrawania. Dobrze wiedzieć, że gęstość tego materiału wynosi 7,9 kg/dm³. W zahartowanym stanie ten gatunek stali jest magnetyczny i właściwość ta wzrasta przy formowaniu na zimno. Stal tę można stosować w niskich i wysokich temperaturach – sięgających do 550°C.

Stal 1.4301 0H18N9 – zastosowanie

Stal nierdzewną 1.4301 stosuje się głównie w przemyśle spożywczym, budowlanym, samochodowym, maszynowym, morskim, kolejowym, lotniczym, chemicznym oraz przy produkcji pojemników. Ten gatunek nadaje się także do tworzenia wyposażenia kuchni, do celów dekoracyjnych oraz do wytwarzania sprzętów elektronicznych. Dość często materiał ten znajduje zastosowanie także w przemyśle petrochemicznym i naftowym. Popularny jest także przy produkcji wykończeń konstrukcji, architektury budynków, instalacji odprowadzających gazy, sprzętów AGD i RTV, maszyn rolniczych, kotłów destylacyjnych, urządzeń przemysłu lakierniczego i farmaceutycznego, naczyń i sztućców oraz innych akcesoriów tego typu.

1.4301 jako stal nierdzewna, doskonale także znosi kontakt z wodą, parą, amoniakiem, farbami i wieloma innymi substancjami, które mogłyby zniszczyć delikatniejsze materiały lub wchodzić z nimi w reakcję. Stal nierdzewna tego typu sprawdza się także w kontakcie z składnikami obecnymi przy produkcji żywności, dzięki czemu można z niej bezpiecznie korzystać w tej branży.